14 Oct

„Месец солидарности“ од 14.09. до 17.10.2016. године

Заједништво има изузетан значај за добро функционисање једног друштва. Људи унутар једне заједнице су упућени једни на друге као појединици, као чланови различитих друштвених група или институција. Сви они се окупљају око заједничких вредности, потреба, проблема, развијајући осећање припадности. Помажући једни другима истовремено помажу и јачају заједницу у којој живе а код најмлађих се развија свест о заједничким вредностима и значају хуманости.

Црвени крст Крагујевац снагом волонтера има способност да саосећа са људима у невољи, али и да суштински разуме и помогне у складу са својим могућностима. Орагнизовањем акције солидарности „Корпа доброте“, смо ојачали заједништво међу људима и пробудили жељу за хуманошћу.

 У простору  DELTA PARK/ТEMPO 15. oктобра текуће године, учествовало је 4 запослених и 6 младих волонтера Омладинске теренске јединице као и 2 старија волонтера из Кутка за квалитетније старење. Прикупљено је 50 различитих врста артикла хране и хигијене. Без саосећања не бисмо били у стању да водимо квалитетан живот, што показује пример човека који је некада био корисник Народне кухиње а сада када се запослио, је пришао нашем штанду да спусти добровољни прилог у касицу. У предстојећим зимским данима, волонтери ће обићи угрожене породице са руралног и приградског подручја и пружити им помоћ у пакетима.

ms2016-2Узајамна и вишеструка подршка најугроженијим члановима заједнице у периоду када наступају све хладнији дани, није изостала ни 17. октобра Светског дана борбе против глади, када смо се захвалили свима који су током месеца солидарности помагали, а корисницима програма Народне кухиње је уз редован топли оброк подељено и пет додатних артикла хране – јабука, јогурт, кифла, шећер и паштета. Сваки члан заједнице има своју улогу, положај и потребу. Црвени крст Крагујевац се потрудио да се они најрањивији не осећају изостављено и да препознамо њихове слабости и потребе.

Солидарност је свеза које нас повезује, помаже нам да се посветимо некоме када пати, учи нас да негујемо хуманост као најузвишенији идеал коме човек може тежити. Сиромаштво се се одликује ситуацијом у којој домаћинство није у стању да задовољи основне потребе.

ms2016-3 Пројекат „Храна на точковима“ има за циљ побољшање здравственог стања али и ублажавање сиромаштва, а обухвата истраживање и сагледавање потреба, набавку и дистрибуцију пакета хране старим, болесним, полупокретним и непоректним лицима из руралних средина и приградских насеља. У периоду од авуста до октобра, Црвени крст Крагујевца је током теренских посета, наменским возилом које је за ове потребе oбезбедио од „Ротари“ клуба, започео дистрибуцију 400 пакета хране и хигијене прикупљених из донације. Планирали смо да до краја године наставимо да прикупља и дистрибуирамо пакете помоћи и да обилази породице, пружамо адекватну помоћ и оснаживање у складу са потребама.

Током месеца солидарности, ученици из основних школа и вртића су прикупљала одећу, слаткише и школски прибор за своје вршњаке а један део су доносила у Црвени крст и показала хуманост на делу.

Црвени крст Крагујевац улаже максималне напоре да помогне Граду да смањи сиромаштво и социјалну искљученост људи који трпе оскудицу и иако је „Месец солидарности“ формално завршен, прилике и одговори на потребе угрожених се настављају.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *