10 Oct

Ментално здравље је универзално људско право

У оквиру обележавања Дана менталног здравља у Крагујевцу, са темом емпатија, реализован је први Фестивал менталног здравља. „Ментално здравље је универзално људско право“, слоган је обележавања овог важног датума.

Програм фестивала се састоји од многобројних радионица, предавања, трибина, изложби и симпозијума, а организује се по узору на истоимени фестивал у Новом Саду који се одржава већ осам година. Фестивал је покренут са идејом да се дестигматизују проблеми и тешкоће у области менталног здравља и да се им се подршка учини доступнијом. Идеја овог фестивала је да се ментално здравље промовише, не само као одсуство симптома и потешкоћа и менталних болести, већ једно оптимално функционисање у правцу добробити, тако да су и догађаји тако и конципирани.

Сарадници Црвеног крста су присуствовали Симпозијуму на Медицинском факултету који се бавио значајем мултисекторске сарадње у очувању и унапређењу менталног здравља. Такође, заједно са члановима Кутка у СКЦ-у су учествовали на трибини „Деменција и емпатија”, на којој је промовисан трећи Практикум за неформалне неговатеље. Психолози Дома здравља су припремили изложбу која показује како се људима мења рукопис у односу на то како им слаби памћење. Том приликом су истакли значај рада Саветовалишта при Црвеном крсту Крагујевац.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *