25 Mar

Конференција за штампу Кризног штаба

Институт Торлак потврдио је у Крагујевцу два случаја заразе корона вирусом. Пацијенти су хоспитализовани у Клиничком центру, рекао је градоначелник на конференцији за медије коју је одржао са представницима здравствених установа, Полицијске управе, Црвеног крста и комуналног сектора.

У овом тренутку у тој здравственој установи збринуто је 16 позитивних на корона вирус, један из Рековца, четворо из Аранђеловца, један из Свилајнца, петоро пацијената је из Ћуприје, једна особа из Параћина, две из Чачка и две из Крагујевца.

Институт за јавно здравље, који врши узорковање, до сада је са подручја Шумадије проследио у Торлак 70 узорака на потврду. Од 54 до сада обрађених, девет је позитивно. У овом тренутку под здравственим надзором налази се 1200 особа, које поштују одлуку о самоизолацији. Кривичне пријаве због непоштовања поднете су против три лица.

Кризни штаб који је формиран одмах након проглашења ванредног стања, донео је у међувремену низ препорука које су преточене у одлуке, мере и наредбе, како би се спречило ширење заразе. Ми се данас у Крагујевцу понашамо по плану одбране који важи у време ратног и ванредног стања.

Град Крагујевац, истакао је Николић, води рачуна о својим суграђанима, али је потребно да се сви снађемо у новонасталој ситуацији. Прво морамо да обезбедимо да живот тече даље и да помажемо свима који су у овој ситуацији додатно угрожени.

Препoруке о мерама превенције и дезинфекције, које смо дали суграђанима, скупштинама станара, привредним лицима, трговинама и таксистима допринеле су смањењу ширења заразе на територији града.

Поред постојећих кол центара, са радом је почео и Оперативни центар на броју 0800 112 113 на који грађани могу да добију све потребне информације. У међувремену, након укидања јавног превоза, Град је донео одлуку да омогући превоз за запослене у здравственим установама и установама социјалне заштите, којим су покривени само поједини путни правци. У помоћ су притекли и таксисти који су поделили ваучере за превоз здравствених радника.

Систем социјалне заштите функционише без престанка. Посебна пажња поклања се пензионерима који су у кућној изолацији. Волонтери Црвеног крста сваког дана до 11 сати примају позиве најстаријих суграђана, након чега одлазе у набавку хране и лекова, а дистрибуција се врши од 13 до 15 сати. Десетак старијих волонтера сваког дана позива око 100 пензионера да провере како су и да ли им је нешто потребно. Према речима Невенке Богдановић секретара Градске организације Црвеног крста у сарадњи са локалном самоуправом у припреми је и Водич кроз корону под називом Остани код куће и који ће бити подељен свим суграђанима.

У амбуланти Дому здравља за фебрилна стања и респираторне инфекције, која се налази у просторијама АТД – а до данас је прегледано 139 пацијената. Новина је, истакао је директор Василије Антић да ће амбуланта од данас радити од 00 до 24 сата. Дневно преко кол центра приме и до 1000 позива, а новина је и новоуведена линија за психолошку подршку.

У условима ванредног стања, према речима Немање Димитријевића директора ЈКП Шумадија, град нормално функционише захваљујући непрекидном раду службе јавне хигијене и одношења смећа, сектора зеленила и зимске службе. Чим временски услови дозволе наставиће се са свакодневном дезинфекцијом јавних површина у граду.

Што се тиче потенцијалног ширења капацитета, односно смештаја за оболеле са лакшим симптомима, град је понудио све спортске хале, као и халу Шумадија сајма.

Иначе, град је уредно снабдевен основним животним намирницама, заштитне маске су стигле у апотеке, део смо добили из државне помоћи, а добра вест за Крагујевац је да је MIND GRUPA почела производњу дезинфекционих средстава.

Николић је искористио прилику и упутио апел свим суграђанима да поштују прописане мере, нарочито меру забране кретања. Истовремено, упутио је и захвалност свим привредницима и појединцима, који су до сада помагали онако како су могли, јер је свака помоћ у овој ситуацији добродошла.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *