09 Dec

Изложба радова на којима се виде прекинути животни планови, започети послови, недовршене приче…

Поводом Међународног дана људских права, Црвени крст Србије и Међународни комитет Црвеног крста, уз помоћ и подршку Скупштине града Крагујевца су 9. децембра у Свечаном салону Градске управе, остварили изложбу уметничких радова чланова породица несталих која је резултат заједничке сарадње Црвеног крста Србије и Међународног комитета Црвеног крста на пројекту психосоцијалне подршке и подршке менталном здрављу покренутом у Црвеном крсту Крагујевац за породице несталих лица из сукоба 90-их прошлог века.

Породице су радиле на изради уметничких цртежа посебног значења и значаја, на „сатовима“ који симболизују не само идентитет њиховог несталог сродника, већ и тешко бреме чекања.

На изложби ‘‘Заробљено време‘‘ представљено је 17 цртежа на сатовима, на којима се виде прекинути животни планови, започети послови, недовршене приче…

Породице желе истину и подизање свести шире јавности о значају проблема који деценијама није решен.

Изложби су претходиле уметничке радионице психосоцијалне подршке одржане у организацији Црвеног крста и Међународног комитета Црвеног крста.

По мишљењу секретарке Црвеног крста Kрагујевац, Невенке Богдановић, која је иначе психолог, овом изложбом направљен је велики искорак, а ово је први пут у Србији да се о проблему несталих говори и кроз уметност.

‘‘Породице несталих живе у стању неспецифичног бола који се у психотерапији зове „залеђена туга“. Они се нису опростили од својих вољених и за нас који радимо са таквим породицама је ово један од најтежих задатака. Овом изложбом смо успели да их оснажимо, да своју причу претворе у слике и да кроз тај уметнички рад ослободе своју „залеђену тугу“. Они морају да наставе да живе даље и да чекају истину, каква год она била‘‘ ,изјавила је Невенка Богдановић.

Изложба ‘‘Заробљено време‘‘ била је отворена за грађане до 16. новембра, а из Међународног комитета Црвеног крста су истакли да ће уметнички радови породица несталих бити представљени и у другим градовима, као и у међународним институцијама.

Према подацима МKЦK на ратом захваћеним подручјима у бившој Југославији у последњих 30 година пријављен је нестанак скоро 35.000 људи, а још увек се трага за око 10.000 несталих.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *