15 Feb

Зимујмо код куће

Школа је готова, сва деца очекују одмор, игру, предах од обавеза и занимљив распуст. У нашем граду има деце из угрожених породица које услед лошијег социјалног статуса нису у прилици да им приуште боравак ван града током зимског распуста.  Како би деца имала квалитетно испуњено време током одмора, ми смо уз помоћ дванаест волонтера Омладинске теренске јединице организовали Програм „Зимујмо код куће“ са децом основношколског узраста Одмор деци добро дође а ми смо се потрудили да садржаји буду осмишљени да задовоље њихова интересовања. Без компјутера и других технолошких достигнућа, деци смо понудили тематски занимљиве садржаје. Тих недељу дана смо постали центар маштовитих игара и извор нових пријатељстава.

Првог дана окупљања смо се подсетили на улогу и мисију наше организације уз кратак филм „Прича о једној идеји“. Наредних дана програм рада је конципиран кроз предавања, радионичарски рад, емитовање промотивних и едукативних филмова, играње улога и игара. Имао је за циљ да децу научи хуманости, солидраности, унапређењу и очувању здравља, али и толеранцији, недискриминацији и ненасилном решавању конфликата. Посебна пажња је посвећена теми ненасилног решавања сукоба, поштовању различитости и родне равноправности из програма Промоција хуманих вредности. Поменуте радионице су изазвале код деце изузетну активност и интересовање. Охрабрили смо их да дају предлоге и кажу шта им се допалао а шта не.  Програм превенције у борби против трговине људима је такође имао велико интересовање. Кроз едукативне игре и неколико видео клипова су сазнали информације о поменутој теми значајне за ову осетљиву популацију учесника. Део везан за здраве стилове живота је посебно одушевио младе, јер су на практичним примерима искусили значај здраве исхране, квалитетно проведеног слободног времена као и значај прве помоћи. Имали су прилику да на лутки испробају оживљавање повређеног и да науче да санирају повреде које могу да се догоде током њиховог одрастања.

Последњег дана дружења, учесници су заједно са волонтерима посетили Акваријум на Природно математичком факултету. За њих је ово био занимљив сусрет са јединственом колекцијом водених орагнизама са нашег и страног поднебља. Након евалуације, утисци су били више него позитивни, један он коментара је био : „Било је супер, све ми се свиђа, нема мана. Распуст ми је био испуњен и волонтери су били забавни.“ На крају дружења су сви добили скромне поклоне уз обећање да ћемо се заједно дружити када год се за то укаже нека наредна прилика.

Волонтери који су помогли да се Програм успешно реализује:

Алекса Симовић, Љубица Адамовић, Зорана Радовић, Катарина Радовић, Младен Дончић, Теодора Живковић, Анита Глишић, Анђела Живуловић, Наташа Накамалић, Јелена Ђузић, Богдана Стефановић и Владимир Лаловић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *