14 Feb

Зимујмо код куће

Оно што децу највише радује је распуст и дружење са вршњацима. Осим задовољства и растерећења од свакодневних школских обавеза, програм „Зимујмо код куће“ доноси многе друштвене, менталне и физичке користи. Како би деца имала квалитетно испуњено време током одмора, Црвени крст Крагујевац је уз помоћ волонтера Омладинске теренске јединице организовао разнолике активности за децу из угрожених породица, основношколског узраста. Одмор деци добро дође,а волонтери су се потрудили да садржаји буду осмишљени тако, да задовоље њихова интересовања.

Програм рада је конципиран кроз предавања, радионичарски рад, емитовање промотивних и едукативних филмова, играње улога и игара. Имао је за циљ да децу научи хуманости, солидaрности, унапређењу и очувању здравља, али и толеранцији, недискриминацији и ненасилном решавању сукоба. Посебна пажња је посвећена теми поштовања различитости и родне равноправности из програма Промоција хуманих вредности. Поменуте радионице су изазвале код деце изузетну активност и интересовање. Охрабрили смо их да дају предлоге и кажу шта им се допала,  а шта не.  Програм превенције у борби против трговине људима је реализован кроз игролике активности у којима су научили како да се заштите. Кроз едукативне игре и неколико видео клипова, сазнали су информације о поменутој теми, посебно значајне за осетљиву популацију учесника. Део везан за здраве стилове живота је одушевио младе, јер су на практичним примерима искусили значај здраве исхране, квалитетно проведеног слободног времена као и важност стицања вештине из прве помоћи. Имали су прилику да на лутки испробају оживљавање повређеног и да науче да санирају повреде које могу да се догоде током њиховог одрастања. Последњег дана дружења, учесници су заједно са волонтерима посетили биоскоп и одгледали филм који су добили на поклон од Cineplexaу Плази.

Утисци учесника програма су били више него позитивни, а један коментар је објединио све утиске: „Било је занимљиво, веома забавно и поучно“. На крају дружења су сви добили скромне поклоне, уз обећање да ћемо се заједно дружити када год се за то укаже нека наредна прилика.

Волонтери који су помогли да се Програм успешно реализује су: Алекса Симовић, Наташа Накаламић, Јован Симић, Јована Ранковић, Сенка Злопаша, Јелена Јевтовић, Анђела Милојевић, Тијана Миљковић и Милица Ђорђевић.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *