28 Mar

Заједно против туберкулозе

Црвени крст Крагујевца је и ове године, у складу са Планом рада за 2016. годину и Календаром јавног здравља, поводом Светског дана борбе против туберкулозе – 24. марта, организовао и реализовао низ активности са циљем   едукације и ширење знања о туберкулози као болести која, иако излечива, данас ипак представља озбиљан светски изазов.

Мото овогодишњег Светског дана борбе против туберкулозе гласио је: Заједно против туберкулозе“.

Активностима су биле обухваћене различите циљне групе (деца, млади, старија и социјално угрожена лица), а као кључне активности издавајају се:

Tub-2· Трибина на тему борбе против туберкулозе, реализована 24. марта 2016. године са почетком у 12 сати у просторијама Црвеног крста за ученике 7. разреда основних школа. Предавање је одржала др сци. мед. Владана Милошковић, шеф Одељења за плућне болести у Дому здравља Крагујевац, а трибини су присуствовали: 51 ученик 7 разреда основних школа у Крагујевцу, 7 просветних радника, представници Дома здравља и Института за јавно здравље. Ученици и наставници су имали питања за предавача у току дискусије и на иста добили адекватне одговоре;

· Разговори о превенцији туберкулозе са корисницима Народне кухиње на дистрибутивним местима и том приликом је сваки корсник од Црвеног крста Крагујевца добио мањи хигијенски сет.

Процењује се да је овим активностима, директно било обухваћено око 3.000 становника а индиректно је тај број бар три пута већи (чланови породица и путем средстава јавног информисања). Путем медија су још једном промовисани резултати „Контрола ТБЦ-а у Србији“ и истицано да Црвени крст Крагујевца, иако је пројекат званично завршен, и даље брине о рањивим групама.

Tub-3Tub-4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *