31 Aug

Заштитне маске за најугроженије суграђане

У оквиру регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану РеЛОаД који финансира Европска унија а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Црвени крст Крагујевац је реализовао пројекат под називом ЦОВИД 19 током августа месеца 2020.године. Појава нове болести ЦОВИД-19, је довела до повећања броја инфицираних међу суграђанима у Крагујевцу а самим тим и за повећане потребе за заштитним маскама за све грађане.

У циљу превенције у време корона вируса, потребно је да грађани носе маске које могу да их заштите од капљичног преноса инфекције јер, вирус најчешће у организам улази кроз уста, нос или очи (ако на телу нема отворених рана). Најважнију улогу има чешто прање руку и ношење заштитних маски у складу са препорукама струке и обавезним мерама. Заштита дугорочно функционише само ако се маске редовно мењају и безбедно и хигијенски одлажу. Међутим, ако се такве маске носе више пута, оне брзо губе своју функцију.

Црвени крст Крагујевац је кроз овај пројекат набавио заштитне маске (32.562 комада) и дистрибуирао их најугроженијим суграђанима уз корисне информације о самозаштити. У питању су рањивије групе: корисници народне кухиње, угрожени старији, болесни, немоћни суграђани на селу, здравствено угрожене вишечлане породице, ученици из угрожених породица које су предложили сарадници из школа, породице са чланом који има неку врста инвалидитета и сл. То су све оне породице које карактерише лоша материјална ситуација због које нису у могућности да обезбеде основне животне потребе, чији је узрок губитак посла, рођење или школовање детета, болест или смрти члана породице, елементарне непогоде и друго. Кризна ситуација условљена пандемијом је узроковала да поједине особе које имају веома ниске приходе, немају довољно материјалних средстава да обезбеде заштитна средства од корона вируса.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *