20 Dec

„Заштитимо децу у саобраћају“

Црвени крст Крагујевца велики број активности спроводи у сарадњи са школама и другим партнерским установама и организацијама. Једна од значајнијих је и акција „Безбедност деце у саобраћају“, која се реализује од 1983. године. Ученици првог разреда и предшколци имају прилику да кроз занимљиво дружење са волонтерима Црвеног крста и саобраћајним полицајцем науче како бити безбедан у саобраћају. Околности настале услед пандемије корона вируса изазвале су потребу за специфичним начином реализације овогодишња акције. Како су нам временске прилике то дозвољавале, већину предавања ученици првог разреда и предшколци одслушали су у двориштима својих школа односно вртића, што је уједно и био најбезбеднији начин за спровођење акције по мишљењу Института за јавно здравље Крагујевац.

На почетку дружења, едуковани волонтери Црвеног крста су у уводном делу говорили да увек треба  да помажу другима и да тако праве важан корак ка томе да боље разумеју и прихватe праве вредности, као што су емпатија, хуманост и дарежљивост. На тај начин деца показују како да буду узорни и добри грађани. Деца се осећају лепо када су у прилици да помажу другима, зраче самопоуздањем у школи, вртићу као и код куће. Такође смо их подсетили колико су својим старим играчкама усрећили друге малишане, или како ће неком детету да буде топло у њиховој јакни или џемперу.

Оно што је најважније, научили су да без обзира на то што су само деца, итекако могу да направе разлику и промене на боље животе оних којима су наша подршка и помоћ потребни.

 Сарадница из полиције је истакла да деца због својих специфичних развојних карактеристика спадају у ризичну групу од повреда у саобраћају. Мала деца и деца предшколског узраста тешко одређују смер кретања возила и не могу да прате брзе промене тока саобраћаја. Деца немају довољно искуства ни знања о безбедном учествовању у саобраћају, а на њихово кретање често утиче емоционално стање и импулсивност.

Током  октобра и новембра месеца, укупно је одржано 61 предавање за 1656 ученика првог разреда и 406 предшколаца.

Традиционално и ове године, Црвени крст Крагујевца је уз подршку Града Крагујевца и компаније “Hodlmayr” за све малишане обезбедио скромне, али веома корисне поклоне:

  • распоред часова
  • лењир
  • налепницу за свеску са бројевима полиције, хитне помоћи и ватрогасаца.

 Овакви поклони имају за циљ да их свакодневно подсећају на научено и да сва правила понашања у саобраћају примењују на путу од куће до школе. Поред наведених поклона имали су прилику да добију лифлете који их подсећају колико је неопходно да редовно перу руке, носе маске, држе одстојање али и да одржавају хигијену простора у коме бораве са својим учитељима или васпитачима.

И ове године, завршне свечаности замењене су ликовно-литералним конкурсом под називом „Саобраћај и ја“. Радови пристигли на ову тему показују колико су деца научила од саобраћајног полицајца и да им сада појам зебре, семафора, рефлектујућег прслука и слично није стран као и да схватају колико је битно поштовати правила док смо учесници у саобраћају.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *