14 Feb

Заслуге које трају 103 године

Црвени крст Крагујевца и Град Крагујевац су заједно, 14. фебруара ове године, још једном приредили достојанствену церемонију у част, захвалност и сећање на Др Елизабет Рос, лекара која је почетком 1915. године дошла у Крагујевац и помагала у лечењу рањених и, од тифуса оболелих, војника.

На пријему који је приредио Градоначелник за званице и госте, поред Амбасадора Велике Британије у Србији господина Дениса Кифа и његове супруге, представника Амбасада Канаде и Аутралије, представника Црвеног крста Србије и других значајних гостију из Крагујевца и Србије, била је и Луиз Милер, публицисткиња из Единбурга, која дуже од 15 година, на овај дан, посећује Србију и одаје почаст овде сахрањеним хероинама. Том приликом, Луиз Милер је предала секретару Црвеног крста Крагујевац на чување и успомену, копију докумената Др Елизабет Рос, које поседују њени први потомци, у Единбургу.

Тачно у подне, на Варошком гробљу, опело Др Рос и њеним сарадницима, служио је Његово Преосветшенство Господин Јован, епископ Шумадијски, након чега су поштоваоци њиховог дела положили венце на гробове, а господин Денис Киф, др Гордана Дамњановић, Др Ранко Голијанин и волонтери Црвеног крста Зорана Радовић и Богдан Стефановић, поделили да присутнима своје виђења и поштовање према Др Рос и њеном делу у Крагујевцу.


 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *