31 Jan

Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација

Овогодишња кампања је била посвећена превенцији пушења код младих са нагласком на значај заштите младих од употребе дувана. Да би се постигли резултати, настојимо да сви субјекти јединствено наступају у информисању становништва и да се са информисањем о штетности дуванског дима крене од најранијег детињства. Ово је била прилика да се интензивирају активности на едукацији ученика, родитеља и наставника, како би се предупредиле болести, а Црвени крст Крагујевца, захваљујући подршци волонтера у школама, информисање становништва започиње од најранијег узраста.

Поводом 31. јануара – Националног дана без дуванског дима, самостално и у сарадњи са партнерима, Црвени крст Крагујевца је реализовао следеће активности:

  • У просторијима Црвеног крста Крагујевац, волонтер Јован Симић студент медицине је одржао предавање за малде волонтере Омладинске теренске јединице о штетности дуванског дима, користећи презентацију коју је доставио Црвени крст Србије. Након уводног дела, реализовао је радионицу са 27 младих који су подељени у групе, драмаским скечевима показали колико је дуван штетан. Теме које су обрадили су: Пушим да бих био прихваћен у друштву, Утицај дувана на пасивне пушаче и Пушење као навика;
  • За старије волонтере и чланове Кутка је организовано предавање потпредседника Црвеног крста Крагујевац, др Љубише Милојевића о утицају дувана на орално здравље и на респираторни систем као и преглед уха, грлa и носа.
  • Стручни сарадник је представила превентивне активности Црвеног крст Крагујевац на конференција за медије, којa је одржана јануара, у Свечaном салону Градске управе Крагујевац. Посебно је истакла значај Програма „Пренеси здравље“, и „Позитивно НЕ“, као и важност акције „Селу у походе“ у превенцији здравља. На конференцији су говорили представници Института за јавно здравље, Дома здравља и Завода за здравствену заштиту радника, а поред изношења података, најављене су самосталне и заједничке активности организација и институција; https://youtu.be/Vsjks0w9uGw
  • Централна манифестација је одржана у сарадњи са свим партнерима, 31. јануара у периоду од 10 до 12 сати у простору Делта парка, где је Црвени крст Крагујевца имао запажено место: штанд са едукативним маријалом за све грађане, а волонтери Црвеног крста су делили промотиван материјал и воће;
  • Црвени крст Крагујевац је расписао ликовни и литерарни конкурс поводом наведеног датума,то је прилика да ученици основних и средњих школа на креативан начин покажу колико и како брину о свом здрављу. Најбољи радови ће се наградити и презентовати на изложби „Хуманизам у дечијем стваралаштву“, у мају у Недељи Црвеног крста.

Активности Црвеног крста Крагујевца на пољу борбе против пушења се заснивају на континуираном раду и вршњачким едукацијама деце и младих о овом здравственом ризику, највише кроз програме „Пренеси здравље другима“ и „Позитивно не“, у оквиру којих се долази до свих ученика  6. и 7. разреда у Крагујевцу и спроводе истраживања о здрављу младих.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *