18 Oct

Европски дан борбе против трговине људима

Незапосленост, сиромаштво, социјална искљученост, породично насиље, дискриминација утичу на људе а посебно младе да у потрази за бољим животом или само у борби за опстанак потраже посао и изграде живот у неком другом граду или земљи. Црвени крст Крагујевац током целе године ради на упозоравању јавности а посебно најрањивијих група о сложености проблема трговине људима и на обуци нових едукатора који ће радити на превенцији.

Обележавањем Европског дана борбе против трговине људима, смо интезивирали активности као одговор на један од најкоплексијих и најраспрострањенијих облика криминала који погађа читав свет па и наше друштво. Наш задатак је да радимо на превенцији а рад је усмерен на децу, младе као и посебно угрожене циљне групе као што су корисници народне куњиње, млади са инвалидитетом и деца из прихватилишта.

Тим поводом, у средњој Медицинској школи, за 73 ученика су едуковани волонтери одржали предавање уз подршку инспектора полиције, а за ученике Прве техничке школе су реализоване две радионице, на којима је било 92 ђака. Поучени основним информацијама и и сликовитим примерима из наше средине, млади су позитивно коментарисали начин на који волонтери причају о овом проблему а након краће дискусије закључили да је важно да се повере пре свега неком одраслом у кога имају поверења и да се што више информишу како би себе и друге заштитили.

Собзиром да расте број жртава из године у годину, Црвени крст Крагујевац је информисао и један број суграђана поделом пропагандног материјала који су млади волонтери дистрибуирали у простору Шумадија сајма, а током „Трке за срећније детињство“, на једном од забавно-едукативних полигона, најмлађи посетиоци су имали прилику да се упознају са мерама опреза кроз бојанку „Миша и Маша“. Шира јавност се информисала и путем телевизије Крагујевац која је снимила прилог у Медицинској школи.

https://youtu.be/h1SrK_Vm1bo


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *