20 Jan

Европска кампања превенције рака грлића материце

Црвени крст Крагујевац је поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, 20. јануара реализовао едукацију за запослене и за младе. Уз подршку Црвеног крста Србије активности су имале за циљ подизање свести о значају редовног одласка на гинеколошке прегледе, препознавање раних симптома малигних болести и важности контрацепције. Репродуктивно здравље младих је проблем који данас заузима једно од водећих места, зато Црвени крст Крагујевац акценат ставља на рад са младима.

 У пројекту „Пренеси здравље другима“, едуковано је 40 ученика 6. разреда из 16 основних школа, са задатком да преносе знања на неколико тема, између осталог и о репродуктивном здрављу. Један од циљева ових радионица је подршка младим људима да изграде сопствени систем вредности и самопоштовања, који ће им омогућити да доносе одговорне одлуке. Крајњи циљ је спречавање прераног и незаштићеног ступања у сексуалне односе јер носе са собом бројне нежељене последице. Незнање, заблуде, предрасуде, различите форме сексуалног искоришћавања, злостављање али и изградња квалитетних емотивних односа међу младима уопште, само су део тема организованих едукација Црвеног краста.

Неформалне едукације које спроводи Црвени крст су показале да је неинформисаност један од главних узрока ризичног понашања, које је данас све учесталије, а млади нису свесни какве последице такво понашање може а има по њих. Волонтери-лекари Црвеног крста Крагујевац када год за то постоји прилика, а највише током акције „Селу у походе“, ради на  оснаживању жена да преузму одговорност за сопствено здравље и да се на време јаве лекару ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог и адекватног  лечења. Свако одлагање и избегавање раног откривања, доводи до лошијег исхода по здравље..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *