30 Jan

Зимујмо код куће

Програм „Зимујмо код куће“ крагујевачког Црвеног крста, традиционално намењен деци из породица које услед лошијег социјалног статуса нису у прилици да им приуште боравак ван града током зимског распуста, ове године је био посвећен деци основношколског узраста, која живе у колективном центру „Трмбас“. Програм је реализован у просторијама Подручног одељења ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у Трмбасу, у периоду од 12. до 16. јануара 2015. године, а похађало га је 24 деце узраста од 7 до 15 година.

Зимујмо код куће 1Програм рада, конципиран кроз предавања, радиони-чарски рад, емитовање промотивних и едукативних филмова, играње улога и игара, имао је за циљ да децу научи хуманости, солидар-ности, унапређењу и очувању здравља, али и толеранцији, недискриминацији и нена- силном решавању конфликата. Првог дана смо се подсетили на улогу и мисију наше организације као и на активности које су обележиле предходну годину-солидарност и хуманост током полава. Посебна пажња је посвећена теми ненасилног решавања сукоба, толеранцији, поштовању различитости и родне равноправности из програма ПРОМОЦИЈА ХУМАНИХ ВРЕДНОСТИ. Иако се деца међусобно познају, трудили су се да себе што боље представе. Поменуте радионице су изазвале код деце изузетну активност и интересовање, с обзиром на чињеницу да су, због саме средине у којој живе (присуство различитих верских, расних и др. опредељења), али и због узраста у којем су, свађе и туче међу овом децом веома честе. Програм превенције у борби против трговине људима је такође имао велико интересовање. Кроз едукативну игру „Од куће до школе“ су сазнали информације о поменутој теми значајне за ову осетљиву популацију учесника. Део везан за краћи курс прве помоћи је посебно одушевио младе, јер су на практичним примерима искусили значај поседовања вештине спасавања живота.

Зимујмо код куће 2Дан, који је по обичају најдражи учесницима овог програма је дан када организовано одлазе у град и обилазе неке од културних и образовних институција и забавних садражаја. Након разгледања ТЦ Плаза, највећа радост је било клизање у трајању од два сата које је бесплатно дао власник клизалишта. Доласком у Црвени крст су имали предах из ужину и сок, да би у наставку уследио краћи курс плеса. Два професионална плесача из плесног клуба “Фиеста” су уз ритме самбе и ЧА-ЧА-ЧА, увеселили и подигли на ноге све учеснике. На крају програма, поделили смо им поклоне школског прибора и слаткиша које је Црвени крст обезбедио из донације. Свакодневни одлазак у Трмбас, искористили смо и да се виђамо и радимо са децом узраста 3-5 година из овог колективног центра, која похађају забавиште „Дуга“, али и са њиховим родитељима, да поразговарамо о развоју и проблемима са којима се суочавају.

Реализатори програма „Зимујмо код куће“ били су волонтери: Даница Савић и Николина Дејановићи стручне сараднице: Марица Патрногић, Агата Живојиновић и Љиља Лалошевић.

Зимујмо код куће 3Судећи према евалуацијама спровођеним током реализације, учесници су задовољни реализованим активностима, „све им се допало, посебно игре и срећни су што су научили нешто ново.“ Најчешћи њихови кометар је био: „Срећан сам због овога шта смо радили и надам се да ће бити и наредне године“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *