23 Feb

Доктор који је лечио историју

У Народној библиотеци „Вук Карџић“, у оквиру манифестације „Дани крагујевачке књиге“, 23. фебруара је одржан скуп под називом „Доктор који је лечио историју“, назван по истоименом филму, посвећен др Жарку Вуковићу.

Ово вече приредила је Татјана Јанковић из Народне библиотеке, која је говорила о раду, делима и заслугама поч. Жарка Вуковића на пољу истраживања и очувања  доприноса страних медицинских мисија у Србији током Великог рата. Посебно емотивне за публику, биле су приче чланова најуже породице др Вуковића – супруге Верице, ћерке  Иве и сина Ненада, о његовом животу и раду.

Црвени крст Крагујевца је са поч. др Вуковићем годинама блиско сарађивао на обнављању споменика др Елизабет Рос и њеним сарадницима који су у Крагујевцу преминули 1915. године, али и на очувању сећања на њихове заслуге. Сада, са његовом породицом, Црвени крст Крагујевца негује изузетне односе.

У оквиру манифестације „Дани крагујевачке књиге“, у Народној библиотеци је изложена и документација о др Елизабет Рос, коју је Црвени крст Крагујевца, посредством Луиз Милер из Единбурга, недавно добио од потомака др Елизабет Рос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *