21 Sep

Дан незаборављања

21. септембра 2020. године, у Градској општини Звездара, обележен је Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести. Организатор ове манифестације је Удружење „Снага пријатељства „ – Amity, дугогодишњи партнер Црвеног крста Крагујевац, заједно са Волонтерским сервисом Звездара, са чланицама Неформалне мреже за помоћ и подршку породицама чланова оболелим од деменције и Српским удружењем за Алцхајмерову болест.

На стручном скупу под називом „Још увек људи“, секретар Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановић је говорила о искуствима пилотирања услуге Саветовалишта за неформалне неговатеље оболелих од деменције и других зависних особа, у Крагујевцу, који се реализује у оквиру пројекта: “Родно одговорно управљање – Прерасподела неплаћеног рада”, који спроводи УН Wомен, у сарадњи са Kоординационим телом за родну равноправност, а уз подршку Владе Уједињеног Kраљевства и Британске амбасаде у Београду. Између осталог Невенка Богдановић је нагласила да је услуге Саветовалишта у Kрагујевцу до сада користило 78 чланова породица оболелих, а да исте пружају лекари, неуролози и неуропсихијатри, правници  психолози, медицинске сестре и социјални радници.

Након завршеног стручног скупа, учесници су се придружили Хуманитарном базару, који је одржан на платоу испред општине Звездара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *