22 Mar

Време је – да се чувамо туберкулозе

Црвени крст Крагујевца је и ове године поводом Светског дана борбе против туберкулозе – 24. марта, реализовао низ активности под слоганом “Време је”, са циљем ширења знања о туберкулози као болести која, иако излечива, данас ипак представља озбиљан светски изазов.

За ученике 7. разреда основних школа, 22. марта 2019. године је у просторијама Црвеног крста, традиционалнo одржанатрибина на тему борбе против туберкулозе. Предавање је одржала др сци. мед. Владана Милошковић, шеф Одељења за плућне болести у Дому здравља Крагујевац, а трибини је присуствовало: 75 ученикa7.разреда основних школа у Крагујевцу, 5 просветних радника и представници Института за јавно здравље. Ученици и наставници су имали питања за предавача у току дискусије и на иста добили адекватне одговоре.

Са корисницима Народне кухиње су 22. и 23. марта 2019. године још једном, на дистрибутивним местима обављени разговори о превенцији туберкулозе и том приликом је око 500 корисничких породица добило лифлет Црвеног крста Србије о овој болести. Такође смо посетили инеколикo породица  из осетљивих група које живе у лошим хигијенским условима и том приликом их едуковали о путевима преношења туберкулозе и  саветовали да се јаве одмах јаве лекару  уколико препознају неке од симптома.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *