06 May

Волонтери у акцији

У акцији „Останите код куће“ , Црвени крст Крагујевац уз помоћ локалне самоуправе и донатора је помагао породицама којима је помоћ у намирницама и хигијени најпотребнија.

Град Крагујевац је у оквиру мера које предузима током ванредног стања а како би се помогло старијим и беспомоћним лицима, отворио Кол центар са бесплатним телефонским бројем 0800 112 113, поред тог броја, на располагању грађанима је био и број Црвеног крста Крагујевац.

8 волонтера у кол центру Црвеног крста, позиве за доставу намирница истог дана прима до 11 сати а затим волонтери у неколико тимова одлазе у набавку у одређене трговинске радње и Апотекарску установу и до 16 сати достављају намирнице на адресе. Иначе кол центар Црвеног крста позиве прима до 16 часова за наредни дан. Поред пријема потреба, млади обучени волонтери пружају и психосоцијалну подршку.

Сви волонтери имају своју картицу са ознаком Црвеног крста,потписом и печатом Градске организације, како не би дошло до било какве злоупотребе. Приликом доставе намирница стриктно се придржавају прописаних мера заштите, опремљени су заштитним маскама и рукавицама. Уз појединачни фискални рачун волонтери предају намирнице са списка, а пензионери њима новац у износу фискалног рачуна.

У складу са одлуком о продужетку забране кретања током викенда, најстарији грађани Крагујевца куповину  су могли обавити само викендом од 4 до 7 сати.

Захваљујући волонтерима и припадницима Полицијске управе, акције куповине, под посебним условима за суграђане старије од 65 година, протицале су у најбољем реду.

За 140 нових волонтера, акција  почиње у 3 сата када се у дворишту Црвеног крста преузимају маске и рукавице намењене старијим суграђанима за преко 60 малопродајних објеката, као и дезинфекциона средства за волонтере који су дежурали крај 22 банкомата.

Волонтерима су се придруживале и познате личности Крагујевца.

Процењује се да је у свакој набавци било око 8000 пензионера, а банкомате је користило  у просеку 330 старијих суграђана.

У свим акцијама подршке ангажовано је преко 200 волонтера.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *