17 Nov

Волонтери као подршка даваоцима

Ангажовање Црвеног крста Крагујевца на пољу мотивисања грађана за добровољно давање крви резултира прикупљањем већег броја јединица крви из године у годину и освајањем бројних признања за Град, за те резултате. Важан део сваке акције добровољног давања крви су волонтери Црвеног крста. Иако им је улога можда мање видљива, њихове заслуге у информисању становништва, припреми и реализацији акција – су немерљиве. Волонтери на акцијама давања крви имају први контакт са доборовољним даваоцима и који им пружају подршку у акцији (почев од попуњавања упитника па све до одласка са акције), и зато је важно да буду едуковани да дају исправне и тачне одговоре и да добро познају ову област.

Због свега наведног, Црвени крст Крагујевца је, уз подршку Града Крагујевца реализовао семинар за волонтере у области добровољног давалаштва крви, ове године – 17. новембра 2018. године, који је похађало 15  младих волонтера.

Едукација младих из ове области обухватала је коришћење различитих метода, попут: PowerPoint презентација, провере знања кроз радионице и емитовање тв спотова и филма „Бели анђео“.

Учесници семинара су стекли основна знања о добровољном давалаштву крви (ко може бити далавац, које су контраиндикације, какве је припрема за давање крви, понашање даваоца након давања крви и др.), али и оспособљени да одговоре на разна питања, изговоре или предрасуде. Важан сегмент едукације односио се и понашање волонтера на акцији, дефинисање улоге и места волонтера, јер су често љубазност и предусретљивост волонтера веома важни да би се давалац следећом приликом опет одазовао позиву на хуманост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *