06 Feb

Велико срце и хумана мисија трају пуних 148 година

Црвени крст у Србији је једно од 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

Шестог фебруара 2024. године, свечаном академијом у Кинотеци, Црвени крст Србије је, у присуству високих званичника – представника министарстава Републике Србије, амбасада, међународних организација, донатора, партнера, волонтера и запослених,  обележио 148 година од свог оснивања и међународног признања у непрекидном трајању.

Још једном је, од свих говорника и гостију, могло да се чује и потврди да нас све под знаком Црвеног крста, повезују велико срце и хумана мисија.

Црвени крст у Србији основан је 6. фебруара 1876. године у Београду на иницијативу др Владана Ђорђевића. Међу првим задацима новооснованог друштва било је збрињавање избеглица које су долазиле у тадашњу Србију због херцеговачког устанка. У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста је окупило око 2.000 чланова и основано 35 пододбора у земљи.

Исте године, на иницијативу Српског Друштва Црвеног крста, Кнежевина Србија је потписала Женевску конвенцију, а 11. јуна те године, Српско Друштво Црвеног крста је постало члан велике породице друштва Црвеног крста у свету, добивши признање од Међународног комитета Црвеног крста.

Црвени крст Србије је данас највећа и најстарија хуманитарна организација у земљи која својим деловањем и програмима које реализује потврђује свој потенцијал за спровођење ефикасних и ефективних програма и активности користећи своју мрежу организација, едуковане професионалне сараднике и волонтере у корист најугроженијих људи и локалних заједница. У раду Црвеног крста Србије учествује преко 900 запослених, више десетина хиљада волонтера и 193.276 чланова Црвеног крста.

У данима након овог, те давне 1876. године, оснивају се и први одбори Црвеног крста по Србији, а међу првима је био и наш, у Крагујевцу.

Данас, када догађаји и околности не охрабрују и не обећавају милосрднија времена, улога Црвеног крста не губи на значају. Све више је несрећа изазваних елементарним непогодама и природним катастрофама, недостацима хране, воде, разним болестима и др. Сви ови догађаји потврђују да се делатност Црвеног крста никада не завршава, он мора бити спреман на нове изазове који га могу очекивати у будућности. Традиција  дуга 148 година, за организацију Црвеног крста у Крагујевцу представља изузетан понос, али и обавезу да, у складу са својом мисијом, настави са реализацијом програма подршке угроженом становништву.

Copyright Tanjug/Rade Prelić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *