20 Feb

Век од смрти Др Елизабет Рос

У петак, 13. фебруара Црвени крст Крагујевца и град Крагујевац су обележили 100 година од смрти Др Елизабет Рос и осталих чланица британске медицинске мисије које су несебично помагале рањеним и болесним војницима у Крагујевцу током Првог светског рата. Церемонија обележавања је традицонално започета пријемом код градоначелник Крагујевца Радомира Николића за амбасадоре Велике Британије, Канаде и Аустралије, представнике међународног комитета Црвеног крста, представнике Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства спољних послова, Војске Србије, Шумадијског управног округа, представнике Универзитета и Српско – лекарског друштва, који су дошли у Крагујевац да одају пошту тим храбрим женама. Век од смрти Др Елизабет Рос 2Поносан сам на Крагујевац и Крагујевчане, што сећање на чланице битанске медицинске мисије, чувамо и негујемо као један од најсветлијих примера човекољубља – рекао је том приликом Радомир Николић. Поносан сам што ово није једини дан у години када се сећамо њиховог самопожртвовања, борбености и невероватне храбрости да гледају смрти у очи. Наш дуг према тим болничаркама, њиховим породицама али и народу Велике Британије је да остану упамћене за сва времена. То је једини исправан начин, да се сачува од заборава подвиг жена, да се сачува и негује условно речено “женска прича“ о великом рату, које су у походима пратиле војску у улози ништа мање вредној од оне на првој линији фронта.

Век од смрти Др Елизабет РосДр Елизабет Рос је била једна од шест Британских жена које су у овом граду умрле од епидемије пегавог тифуса. Неговање сећања на чланице британске медицинске мисије за нас је веома важно и ја сам захвалан на томе српском народу и граду Крагујевцу – казао је амбасадор Велике Британије Денис Киф. Важно је да са таквом традицијом наставимо и да чувамо успомену на све наше хероине – истакли су амбасадори Аустралије Џулија Фини и Канаде Филип Пинингтон.

Век од смрти Др Елизабет Рос 3Том приликом Црвени крст Србије уручио је Луиз Милер публицисткињи из Единбурга, која је истраживала улогу британске мисије у Србији и написала књигу “Наш брат” и њеном супругу Пол Њутну, Златни знак Црвеног крста Србије, као и стогодишњак “Србија памти“ и часопис Црвеног крста Крагујевца под називом “У служби хуманости“.

Опело и полагање венаца на Вашком гробљу одржани су са почетком у 10 сати, након чега су се присутним поштоваоцима британских хероина обратили: Др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјалну политику, Њ.Е. амбасадор Велике Британије у Србији г-дин Денис Киф, представник Српског Век од смрти Др Елизабет Рос 5лекарског друштва и представници Омладинсске теренске јединице “Др Елизабет Рос”. Потом су у дворишту Црвеног крста Крагујевац, спомен-плочу посвећену Др Елизабет Рос открили градончалник Радомир Николић и председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, који је том приликом истакао: Први и најважнији принцип хуманости симболизује Др Рос и њена велика жртва у Првом светском рату. Овом меморијалном таблом овековечујемо и претварамо у свакодневно, сећање на др Рос и друге храбре жене. Црвени крст је почаствован што има могућност да сваке године обележава сећање на докторку Рос и друге болничарке из вонјих мисија у Првом светском рату.

Век од смрти Др Елизабет Рос 6У Вуковој задужбини у Београду, истог дана, са почетком у 18 сати, извшена је промоција стогодишњака “Србија памти” аутора Др Љиљане Никишић а и издању Црвеног крста Крагујевац и уручене захвалнице Црвеног крста Крагујевца студентима и сарадницима који су се ангажовали у писању ове веома значајне књиге.

На иницијативу и предлог Црвеног крста Крагујевац, председник Републике Србије Томислав Николић је на Сретење – 15. фебруара уручио Златну медаљу Луиз Милер за све досадашње заслуге на пољу развоја и неговања британско-српских односа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *