03 Mar

Важност пружања прве помоћи

Од почетка пандемијске кризе изазване коронавирусом SARS-CoV-2, Црвени крст Крагујевац је поштујући епидемиолошке мере и препоруке здравствене струке у сарадњи са својим волонтерима реализовао обуке из прве помоћи за све заинтересоване суграђане.

Почетком марта, у просторијама Црвеног крста одржана је основна обука за запослене. Предавач је био дугогодишњи волонтер и инструктор за пружање прве помоћи у Црвеном крсту Крагујевац, др Слободан Китановић. Представницима медија који су забележили ову активност је истакао да због стресног времена у ком живимо веома битно знати на који начин некоме можемо указати помоћ. „Прва помоћ пре свега служи за очување здравља и живота човека. Ми учимо полазнике како да помогну повређенима и животно оболелим, некада то буде само позивање хитне помоћи. Прва помоћ није намењена само здравственим радницима већ и општој популацији”.

Познавање и пружање прве помоћи потребно је свима и требало би да буде део опште културе. Веома је важно да млади знају и схвате од каквог је значаја пружити помоћ у датом моменту.

Обавезну обуку имају будући возачи, а поједине средње школе и факултети у склопу редовног  програма такође имају курс на коме се могу научити основе прве помоћи. Углавном млади полажу прву помоћ тек када треба да постану возачи, зато је задатак Црвеног крста да мотивише што већи број суграђана да се упозна са основама пружања прве помоћи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *