08 Sep

Брига о деци у саобраћају и ове године веома важна

Црвени крст Крагујевац у сарадњи са Саобраћајном полицијом, скоро четири деценије, тачније од 1983. године спроводи традиционалну акцију „Заштитимо децу у саобраћају“.

Ученици првог разреда и предшколци имају прилику да кроз дружење са волонтерима Црвеног крста и саобраћајним полицајцем, науче како бити безбедан у саобраћају. Акција је започета 11. септембра и завршиће се крајем октобра, након реализованих више од 80 предавања за око 3000 ученика и свечаношћу на којој ће бити додељени поклони за најбоље ликовне радове ученика, тј. предшколаца.

Црвени крст Крагујевца је захваљујући подршци компаније Хедлмајер, обезбедио поклоне за сву све првачиће и предшколце – распореде часова, лењире и налепнице за свеске са важним бројевима телефона. Ученици првог разреда, поласком у школу постају и чланови подмлатка Црвеног крста, па је ова организација, тим поводом, за малишане обезбедила и друге едукативне материјале за децу и родитеље.

Сигурност деце у саобраћају је изузетно важна јер су деца посебно рањива група, а њихова безбедност је прва ствар на листи сваког родитеља, а брига је већа када деца постану самостални учесници у саобраћају. Одлазак и долазак из школе, а независно од тога да ли иду аутобусом или пешице, важно их је од малих ногу научити саобраћајним правилима.

Одговорност одраслих лежи на томе да поред едукације коју спроводи представник саобраћајне полиције и сопственим примером покажемо детету како се треба понашати у саобраћају. За разлику од одраслих деца немају зрелост процене опасности у неочекиваним саобраћајним ситуацијама. Узраст од 6 до 7 година је одличан почетак за учење прописа.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *