01 Oct

Богатим програмом обележен је Међународни дан старијих

Црвени крст Крагујевац је у сарадњи са Градском управом за друштвене делатности, Комисијом за пружање подршке за унапређење и заштиту старих лица са територије града Крагујевца, установама и организацијама из система социјалне и здравствене заштите, у Великом парку кроз низ промотивних активности скренуо пажњу јавности на допринос који старије особе пружају друштву, али и на обавезе које друштво има према њима. Циљ манифестације је скретање пажње на унапређење квалитета живота, на потребе и способност старијих становника којих према проценама здравствене организације има између 600 и 700 милиона у свету, а процењује се да ће их 2025. године бити око две милијарде од 60 година, што је 20 одсто светске популације. У нашој земљи проценат старијих особа је око 23 одсто. У активностима су учествовали: Центар за социјални рад Солидарност, Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“, Геронтолошки центар, Институт за јавно здравље Крагујевац и ДФСПЦ „Човекољубље“.

Овогодишња тема обележавања Међународног дана старијих посвећена је поштовању визије и принципа декларације, односно резолуције о људским правима са циљем да се још једном скрене пажња на потребе, уважавања и поштовања принципа људских права и слобода које имају особе трећег животног доба, а то су право на слободу од дискриминације, насиља, рад и доживотно учење, право на сигурност, на здравствено и социјалну заштиту, као и на личну својину и право наслеђивања. О томе је говорила и секретар Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановић, током гостовања у емисији „Мозаик“

Чланови Кутка су још једном показали да су активности које су реализовали на трци „За срећније детињство“, пример добре праксе међугенерацијске сарадње са децом различитог узраста. У духу активног старења, организован је и излет за чланове Кутка до Аранђеловца и Буковичке бање.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *