14 Jun

„Без давалаца крви, животу су руке везане“!

Сваке године 14. јуна земље у свету обележавају Светски дан добровољних даваоца крви.  Овај глобални празник Србија обележава од 2005. године, а дан 14. јун је одабран јер је то дан рођења Карла Ландштајнера, проналазача основних крвних група. Овим догађајем се захваљујемо волонтерима, добровољним даваоцима крви који другима спашавају живот, али такође, овим догађајем и подижемо свест о потреби за редовним давањем крви како бисмо осигурали квалитет, безбедност и доступност крви и продуката крви особама којима је она потребна. Овогодишња порука Светског дана добровољних давалаца крви гласила је: „Без давалаца крви, животу су руке везане“!

Поводом обележавања Светског дана добровољних даваоца крви 2023. године, Црвени крст Крагујевaц је реализовао следеће активности:

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА даваоцима који су крв дали 10,  20, 35, 50, 75 и 100 пута (51 давалац), одржана је 12. јуна са почетком 12.00 сати, Скупштинској сали Градске управе Крагујевац. Овом приликом су додељене и плакете „Широко срце“ за резултате остварене у 2022. години, а добитници су:

Средње школе:

  1. Прва техничка школа
  2. Прва крагујевачка гимназија
  3. Друга крагујевачка гимназија

Факултети:

  1. Факултет медицинских наука
  2. Факултет инжењерских наука
  3. Природно – математички факултет

Јавна предузећа:

  1. Фабрика наменских производа
  2. „Електродистрибуција“ Крагујевац
  3. Фабрика приколица „Тригано“

Удружење грађана:

  1. УГ „Библиотека код Милутина“
  2. УГ „Чика Јаза“
  3. Удружење „Света недеља“

Поред признања које је уручио Црвени крст Крагујевца према Правилнику Црвеног крста Србије, Град Крагујевац је хероје хуманости наградио поклонима.

– На Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јуна, у емисији „Мозаик“ РТВ Крагујевац, гостовали су волонтери Црвеног крста Крагујевац и даваоци крви, Анита Стојковић и Марко Милошевић и говорили о значају давалаштва. Новинари локалне телевизије су и у овој и свим другим емисијама тога дана, носили беџ, који указује на важност овог датума;

– волонтери Црвеног крста Крагујевац су такође овог дана, у улици Светозара Марковића, поставили промотивни штанд, делили промотивни материјал и разговарали са суграђанима о значају давалаштва крви.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *