14 Jun

Безбедна крв за све

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, Црвени крст Крагујевца је организовао бројне активности, од којих су свакако  најзначајнији били пријеми и доделе признања вишеструким добровољним даваоцима крви.

Светски дан добровољних даваоца крви се сваке године обележава 14. јуна, а овогодишња порука је гласила: „Безбедна крв за све“.

У Скупштинској сали Градске управе, 14. јуна су Град Крагујевац и Црвени крст најпре приредили пријем за укупно 33 добровољна даваоца крви који су крв дали 50, 75 и 100 пута, као и представнике школа, факултета, јавних предузећа и удружења грађана, који су у 2018. години постигли најбоље резултате у добровољном давалаштву крви, а потом су чланица Градског већа др Гордана Дамњановић и стручни сарадник Црвеног крста Марица Патрногић, у Црвеном крсту Србије присуствовале пријему за представнике градова и општина које су у 2018. години постигле најбоље резултате у прикупљању јединица крви. Град Крагујевац је и ове године добио признање за “Најхуманији град“, јер је са прикупљених 9043 јединице крви, после Пожаревца, други у Србији по успеху у овој хуманој делатности. Према светским стандардима за довољне количине крви неопходно је 4% добровољних давалаца, у Србији је тај просек тек нешто већи од 3%, док Крагујевац те стандарде превазилази и са 4,55 % добровољних давалаца обезбеђује довољне количине крви за све који се током године лече у крагујевачком Клиничком центру.

У поподневним сатима, у просторијама Црвеног крста, Служба за трансфузију крви Клиничког центра и Црвени крст, угостили су добровољне даваоце крви коју су крв дали 10, 20 и 35 пута и за наведена хумана дела, уручили им признања Црвеног крста Србије.

Овај важан датум обележен је такође и „богатом“ медијском промоцијом, као и дистрибуцијом лепеза, као промотивног материјала, на бројим манифестацијама у граду и активностима Црвеног крста.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *