30 Apr

Акције добровољног давања крви су свакодневнo реализоване

Због ванредне епидемиолошке ситуације везане за корона вирус, а у циљу сигурности даваоца крви Црвени крст Крагујевца у  сарадњи са Службом за трансфузију крви у Крагујевцу је од 1. априла кренуо са прикупљањем крви од стране добровољних давалаца. Акције су се реализовале у хотелу Зеленгора, сваког радног дана од 8 до 13 часова до 29. априла, док ће се акције од 30. априла реализовати у згради преко пута хотела Зеленгора, на углу улице Светозара Марковића и Карађорђеве, у Карађорђевој 1.

Грађани су се свакодневно одазивали и појединачно или организовано преко фирме, али поштујући прописане мере опреза. Међу првима су се акцији одазвали припадници Управе за ванредне ситуације, ватерполисти спортског клуба Раднички, чланови клуба Wild Boars, запослени у ЈКП Шумадија, а затим су њихов пример следили и остали Крагујевчани.

Поред ових свакодневних акција, 6. априла, је реализована и традиционална Велика акција добровољног давања крви, на две локације, у просторијама Црвеног крста Крагујевац и у хотелу Зеленгора. И поред мера забране и опреза овој акцији се одазвао велики број Крагујевчана.

Добровољно давање крви је увек добродошло, па и у време инфекције ЦОВИД-19. Болесници чије излечење, па и сам живот зависи од крви и крвних продуката, нажалост не могу чекати да епидемија прође. Служба за трансфузију крви у Крагујевцу је предузела све мере предострожности у складу са критеријумима за избор давалаца. То се првенствено односи на добру детаљну анамнезу, како личну, тако епидемиолошку, како то уосталом увек и раде.

Захваљујући великој хуманости Крагујевчана у априлу смо успели да сакупимо близу 350 јединица крви.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *