25 May

Акција „Селу у походе“ за мештане Угљаревца и Рамаће

Улазимо у двориште, старији човек седи на тераси и прича са доктором из хитне помоћи. Лекар му држи руку и говори млађем колеги да је важно да пацијенту увек пружи руку, да покаже поштовање, да му погледа очи јер ће му поглед и стисак руке пуно рећи. Уједно ће му измерити пулс, али ће га и охрабрити придржавајући му руку да ће све бити добро. Један од ретких лекара који је на један напосредан, топао и људски начин прегледао пацијенте који нису могли доћи до лекара у амбуланти. Имао је времена да поприча са старијима и тешко покретним мештанима. Колега из Центра за социјални рад је наставио причу са деком, коме је добро дошао разговор и информација. Уручили смо му решење за једнократну новчану помоћ и наставили даље према школи. Тамо су нас дочекала раздрагана деца и учитељица спремни да се дружимо.

Овако су започеле активности у акцији Селу у походе за мештане Угљаревца и Рамаће, 25. маја са сарадницима Дома здравља у Крагујевцу, Хитном медицинском помоћи, Апотекарском установом, Заводом за стоматологију, Центром за социјални рад, Саобраћајном полицијом, Ватрогасном спасилачком јединицом, Институтом за јавно здравље, саветима Месних заједница и волонтерима Омладинске теренске јединице.

У амбуланти су организовани превентивни прегледи за све мештане и пружани савети из различитих области. Мештани су могли одмах након прегледа да подигну лекове у апотеци и закажу наредне прегледе код специјалиста интерне медицине и гинекологије у складу са потребама. У овиру акције су реализоване следеће активности:

1. БРОЈ ПРЕГЛЕДА ОПШТЕ ПРАКСЕ 32
2. БРОЈ ПРЕГЛЕДА НА ТЕРЕНУ – КУЋНЕ ПОСЕТЕ/ХИТНА ПОМОЋ 11
3. БРОЈ СТОМАТОЛОШКИХ ПРЕГЛЕДА 6
4. БРОЈ ПРЕГЛЕДА ДОЈКИ И ГИНЕКОЛ. САВЕТА 9
5. БРОЈ ИНТЕРНИСТИЧКИХ ПРЕГЛЕДА 15
6. БРОЈ ОРЛ ПРЕГЛЕДА 17
7. УКУПАН БРОЈ ПРЕГЛЕДА 90
8. БРОЈ ПРЕГЛЕДА КРВИ НА ГЛУКОЗУ 20
9. БРОЈ УЗЕТИХ УЗОРАКА ВОДЕ НА АНАЛИЗУ 2
10. БРОЈ ПОДЕЉЕНИХ НОВЧАНИХ ПОМОЋИ И ПАКЕТА ХРАНЕ И ХИГИЈЕНЕ 11
11. ПРУЖЕНА ФАРМАКОЛОШКА УПУТСТВА ДА
12. ОДРЖАНА ЗДРАВ.- ВАСПИТНА ПРЕДАВАЊА ДА
13. ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ТРАКТОРИСТЕ ДА
14. ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О САОБРАЋАЈУ ЗА ДЕЦУ ДА
15. ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА ХИГИЈЕНУ ЗА ШКОЛУ ДА
16. ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА  ХИГИЈЕНУ ЗА УЧЕНИКЕ ДА
17. ОБЕЗБЕЂЕНА  ЕДУКАТИВНО ПРОПАГАНДНА СРЕДСТВА ДА
18. ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊА О ПРОТИВПОЖАРНОЈ ЗАШТИТИ ДА


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *