30 Jul

Не остављајте дете иза себе у борби против трговине људима

Глобално, свака трећа жртва трговине људима је дете, а већина ове деце жртве трговине су девојчице. Према извештају о трговини људима Канцеларије УН за дроге и криминал, деца имају двоструко веће шансе да се суоче са насиљем током трговине људима него одрасли. Oнлајн платформe представљају додатне ризике, јер се деца често повезују на ризичне сајтове без адекватних заштитних механизама. Деца су изложена разним облицима трговине, укључујући принудни рад, криминал, просјачење, илегално усвајање, сексуално злостављање и онлајн ширење увредљивих слика, а нека се регрутују и у оружане сукобе. Бројни су и разлози за трговину децом. Неки од најистакнутијих су: сиромаштво, недовољна подршка малолетницима без пратње у условима све већег прилива миграција и избеглица, оружани сукоби, нефункционалне породице и недостатак родитељског старања.

Како би борба против трговине људима била ефикаснија, Црвени крст Крагујевац, уз помоћ едукованих волонтера, шири информације суграђанима о мерама опреза. Локални тим за борбу против трговине људима града Крагујевца, читаве године активно ради да се јавности скрене пажња на овај проблем..

У циљу подизања свести деци о овој сложеној теми, на Свeтски дан борбе против трговине људима, 30. јула, едукатори Црвеног крста Крагујевац су реализовали информативну радионицу „Миша и Маша“ у вртићу “Врабац“ са малишанима предшколског узрастa, што је забележила телевизија Крагујевац https://rtk.co.rs/edukacija-malisana-o-trgovini-ljudima/

Tоком дана, волонтери су на на јавним местима поделили информативни лифлети, како би сви грађани имали прилику да се информишу о проблему трговине људима и мерама заштите.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *