27 Jun

Међународни дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога

И ове године, Црвени крст Крагујевац, читаве заједнице и разне организације широм света се придружују обележавању Међународног дана борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога, како би подигли свест о главном проблему који илегалне дроге представљају за друштво.

27. јуна волонтери Црвеног крста реализовали су уличну акцију где су поделили едукативни материјал о штетности дроге и психоактивних супстанци.

Током одржавања музичког фестивала „Арсенал фест“, 27–29. јуна 2024. године, волонтери су дежурали као санитетско обезбеђење а на пунктовима за улаз су делили информације о превенцији здравља и штетности психоактивних супстанци.

Млади су и током редовног састанка Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“, причали и подсетили нове чланове, да се злоупотреба дрога односи на употребу одређених супстанци ради стварања угодних утицаја на мозак. То постепено оштећује мозак и понекад наводи особу на изузетно деструктивну или штетну природу и утиче на њену емоционалну страну личности.

Пре почетка обуке из прве помоћи за ученике другог разреда Средње стручне школе одржано је предавање о штетности дрога.

Кратка анкета урађена на састанку Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“ са ученицима Средње стручне школе, нажалост, указала је на неке од проблема, као што су недовољна информисаност, лоши извори информација, познанство са особама које продају дрогу, став да је лако набавити дрогу. Наиме половина испитаника је била у друштву у коме се конзумирала дрога, а већина испитаника сматра да млади почињу да користе дрогу на наговор другова. Такође, када је у питању њихово мишљење има ли помоћи у решавању овог проблема, млади нису оптимисти, верују да је једино упорност и јака жеља особе која конзумира психоактивне супстанце одлучујући фактор успеха. Оно што охрабрује након добијених података је да нико од испитаника није користио ни једну врсту дроге, а сви су мотивисани да кроз радионице стекну више знања и информација о том проблему.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *