Брига о старима

Брига о старима

Помоћ телефоном

Црвени крст Крагујевца реализује програм „Помоћ телефоном“ са циљем  да се пружи психосоцијална подршка остарелим лицима која су усамљена и која исказују потребу за тим видом подршке. Програмом је обухваћено око 290 корисника, а реализује се око 4.000 контаката годишње путем телефона. Програм „Помоћ телефоном“ реализује 12 мотивисаних и едукованих волонтера Црвеног крста, који свакодневно дежурају у просторијама Црвеног крста у две смене.

Овакав начин комуникације од велике је помоћи за кориснике, јер могу добити разне информације и савете, које све услуге постоје у граду намењене најстаријима и начин како да их остваре.

Волонтери Црвеног крста пружају корисницима подршку, охрабрење и наду, тако да их веома често зову и више пута, обилазиле, незаборављају  њихове рођендане, крсне славе, честитају Нову годину, Божић и друге празнике.

У оквриу овог програма, реализује се и око 150 кућних посета годишње.

Поред наведених, најважније активности у оквиру овог Програма су:

– Позивање активиста са сеоског подручја ради добијања информација о стању најугроженијих, најстаријих и најусамљенијих лица,

– Посете и дружења са старима из Геронтолошког центра,

– Учешће у реализацији Фестивала стваралаштва старих под називом „Стварам срцем“, од 1.до 7. октобра, чији је носилац НВО „Сунце“ уз финансијску подршку  Градске управе.

Број телефона са којег волонтери позивају старије суграђане и на који они такође могу да добију подршку и помоћ волонтера је: 034/364-330.