Председник

Председник

Др. Стеван Китанић

Прим. др Стеван Китанић је рођен 31. маја 1938.године у Крагујевцу, у Београду је завршио „17. гимназију“ и 1959. године уписао Медицински факултет.

Професионалну каријеру је започео 1969. године у Служби хитне помоћи у Крагујевцу, 1971. године се запослио у болници „Др Михајло Илић“, а потом добио специјализацију за ортопедску хирургију. У својој професионалној каријери био је шеф одељења, начелник и директор Центра за ортопедију и траумотологију, али и председник дисциплинске и стамбене комисије Клиничког центра.

Његов рад у организацији Црвеног крста карактеришу ангажовање у добровољном давалаштву крви, које је започето за време служења војног рока у Пули. Као давалац по позиву, због ретке крвне групе, крв је дао преко 70 пута.

У Црвеном крсту Крагујевца, Црвеном крсту Србије и Црне Горе и Црвеном крсту Југославије, прим. др Стеван Китанић је ангажовање започео 1969. године. Највише доприноса дао је пре свега у области здравствено – превентивних активности, а посебно у оквиру прве помоћи. Био је члан екпертског тима прве помоћи у Црвеном крсту Југославије. Ангажован је као супервизор на свим такмичењима подмлатка и омладине у основним школама, такмичењима медицинских школа Србије, такмичењима омладинских екипа Црвеног крста Србије. Био је тренер и супервизор сваке екипе прве помоћи које су учествовале на Европским такмичењима, од који су две биле прваци европе. Своје експерско знање је несебично делио, тренирајући и екипу омладине из Охрида, такође за Европско такмичење. Своја знања из ове области је проширивао и преносио на бројним семинарима из прве помоћи у Турској, Македонији, Црној Гори, Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине.

Учествовао је на све три тематске конференције о принципима прве помоћи у Охриду, на Плитвичким језерима и у Врњачкој бањи. Аутор је три приручника из прве помоћи, као и актуелног уџбеника прве помоћи Црвеног крста Србије.

У оквиру органа управљања Др Китанић је био три пута члан председништва Црвеног крста Србије и Црне горе, а у два мандата потпредседник, три пута је био члан Комисије за међународну сарадњу Црвеног крста Србије. Животни век овог „великог“ човека богаћен је његовим интересовањима и бављењем разним спортовима и дисциплинама, бројним хобијима.

Организација Црвеног крста Крагујевца, има велику част да на месту председника већ четврти мандат, буде особа која иза себе има изузетно богату професионалну каријеру и вишедеценијски волонтерски стаж. Привилегија је познавати овог изузетног човека и хуманисту и ангажовати се у организацији на чијем се челу он налази.