Кутак за квалитетније старење

Културно уметнички програм

Кутак за квалитетније старење

Црвени крст Крагујевца, захваљујући свесрдном ангажовању стручне службе и великог броја волонтера старијих од 65 година, који  поклањају своје знање, искуство и време да оснаже и додатно мотившу своје вршњаке да што активније и здравије старе,успешно реализује и развија активности „Кутка за квалитетније старење“,.

Од великог значаја за наставак рада Кутка је подршка коју су холандска НВО ”Yanos” и Црвени крст Србије дали издавањем приручника „Брига и нега за старије особе у локалној заједници“ и формирање сајта Кутка за квалитетније старење у оквиру чега је обављена и одговарајућа обука за рад на сајту.

Активности „Кутка за квалитетније старење, имају за циљ санирање следећих проблема старијих: усамљеност – изолованост, недовољну информисаност о услугама и правима из социјалне и здравствене заштите, неразвијену мрежу специјализованих ванинституционалних услуга, високу здравствену угроженост, сиромаштво, отежано обављање редовних животних активности, недостатак подршке чланова породице и реализују се на једном месту у просторијама Црвеног крста Крагујевац, на лако доступној локацији у самом центру града.

Свако окупљање, има структуирано време, тако што се чланови  Кутка  прво окупљају уз кафу, чај и сок у пријатној атмосфери и размењују информације и утиске, након чега се реализују следеће активности:

а) клупске активности: дружење, успостављање пријатељских контаката, предупређивање негативних последица усамљености, коришћење штампе, друштвене игре: шах, не љути се човече, домине, игре меморије, обележавање рођендана, годишњица и важних датума. Редовним лаганим корективно – превентивним вежбама  по приручнику Махира Селмановића, физиотерапеута Центра за здраво старење из Новог Сарајева, које реализује Дана Марковић, почиње свако дружење постале су заштитни знак Кутка.

б) едукативно/информативно/саветодавне активности:  презентација о меду, презентација на тему „Правилна употреба лекова у трећем добу“; резентоване су услуге Дневног центра, презентација под називом „Инсерти знања и кратка предавања за ментално здравље“ са темама: „зашто се каже…“, „шта значи…“, „да ли сте знали и друге занимљивости“, „родослови до 30 колена у назад, преци и потомци“, „инсерти мудрости“, заштита од пожара, „Активизам старијих и Алцхајмерова болест“, „о крсним славама“ и читање поезије надарених чланова Кутка. Организује се обележавање важних датума, предавања о Његошу, Милунки Савић, Флемингу, о знаменитим женама Србије, о хуманости и доброчинству.

в) здравствено – превентивне активности: трибине, предавања и контрола здравља: мерење притиска, мерење нивоа шећера у крви, здрави стилови живота, активност у трећем добу, здрава исхрана, остеопороза, рак дојке, правилна употреба лекова у трећем добу.

г) спортско-рекреативне и забавне активности: „пеналџије“, пикадо, набацивање кругова, лавиринт, дневна и недељна штампа, „бинго“, „не љути се човече“, организовање квизова опште културе.

Чланови Кутка се на обострано задовољство повременодруже и са децом из мултиетничког забавишта и са децом са посебним потребама, тако што су заједно сликјуи, певају и играју друштвене игре.

Задњег уторка сваког другог месеца организују се свечаности поводом обележавања рођендана. Тада се уприличе пригодне поруке и поклони, а Црвени крст обезбеди послужење.

Музичка секција

Кутак за квалитетније старење

д) секције: ликовна, литерарна, плесна, музичка, драмска, шаховска.

ђ) радионице: израда предмета од различитих материјала, ручних радова, осликавања декупаж техником. Израда паноа добрих вести на теме: љубав, пролеће, поезија, доживети стоту, „како Танјуг јавља“, „недељни ручак“, „пут вина“, радионица посвећена цвећу и воћу праћена адекватним музичким нумерама.

ж) излети

з) “волонтерске активности (кампање, заступање интереса старијих): програм „Помоћ телефоном“, акција „За сунчану јесен живота“, одлазак у кућне посете, реализација 155 упитника за потребе УН – „Србија какву желим“, 100 лица је попунило анкету  на тему насиља над старијима,

и) дистрибуција помагала: штака, штапова, колица за непокретне, шеталица и пакета хране, хигијене и пелена за одрасле.

Активности се  одвијају сваког  уторка од 10,30 до 14 часова, када је присутно у просеку 50 – 60 чланова, као и представници свих пет удружења пензионера у Крагујевцу. Између сусрета, Веће клијената у сарадњи са стручном службом Црвеног крста, договара нове активности које се прилагођавају интересовањима чланова, временским условима, значајним датумима.

О активностима чланова Кутка за квалитетније старење, можете се детаљније информисати на сајту: www.kutak.org.rs .