Подмладак и омладина

Програм Подмладак и омладина, односно рад са децом и младима, обухвата рад са децом до 15 година односно са младима узраста од 15 до 28 година старости. Програм Подмладак и омладина се прожима са свим осталим програмима Црвеног крста, јер млади су циљна група наше Организације али и носиоци и реализатори различитих програмских активности и акција Црвеног крста. Црвени крст Крагујевац поклања пуно пажње едукацији младих волонтера. У овој области, Црвеном крсту Крагујевца је најзначајнија сарадња са школама и Школском управом Крагујевац. Ангажовањем едукованих младих волонтера, Црвени крст Крагујевца реализује различите програмске активности и акције у основним и средњим школама. Активности које се реализују у школама односе се на превенцију у области здравља, промоцију хуманих вредности, обуке прве помоћи и реалистичког приказа повреда и оболења, квиз “Шта знаш о Црвеном крсту?”. Брига о здрављу и људима је међу приоритетима у функционисању Црвеног крста Крагујевца па смо с тога доследни у организовању великог броја едукација за децу и младе, које третирају здравствену проблематику.

Омладина

Превенција болести зависности, ХИВ-а и полно-преносивих инфекција су области су којима се бави Црвени крст Крагујевца, захваљујући великом броју сарадника, који су здравствени радници, као и омладини едукованој за област ХИВ / сиде и друге здравствене теме. Едукација едукатора и вршњачка едукација су најбољи начин превентивног деловања када имамо у виду младе као циљну групу.

Све активности и све едукације које реализује Црвени крст Крагујевца, стављају акценат на промоцију хуманих вредности – толеранцију, лични и културни идентитет и поштовање различитости, родну једнакост, борбу против дискриминације и стигматизације. Од 2008. године, уз подршку Шпанског Црвеног крста, а потом Швајцарске агенције за развој, а посредством Црвеног крста Србије, Црвени крст Крагујевца реализује програм „Промоција хуманих вредности”, намењен ученицима 3. и 4. разреда основних школа. Програм је изузетно прихваћен од стране деце, просветних радника, едукованих младих волонтера Црвеног крста и менаџмента школа.

Млади су укључени у реализацију и различитих акција и кампања као што су: акција “За срећније детињство”, „Заштитимо децу у саобраћају, „Друг другу“, квиз “Шта знаш о Црвеном крсту?”, Недеља солидарности, едукације и такмичења у пружању прве помоћи и разне конкурсе Црвеног крста Крагујевац.

Деца и млади се у Црвеном крсту Крагујевца окупљају кроз следеће облике:

  • Подмладак Црвеног крста
  • Омладинска теренска јединица Црвеног крста Крагујевац
  • Клуб „25“

Омладина 2Омладинска теренска јединица „Др Елизабет Рос“ постоји и ради при Црвеном крсту Крагујевац од 1986. године и окупља младе који су одлучили да своје слободно време искористе на прави начин тако што ће помоћи младима у раду Црвеног крста, а самим тим и себе учинити срећнијим. Постајући део наше велике породице, део теренске јединице и Црвеног крста, млади настоје да својим деловањем и радним ангажовањем доприносе потпунијем остварењу циљева и задатака Црвеног крста и задовољавању интереса младих. Неки од њих су верни учесници свих активности, или оних у областима рада Црвеног крста које их посебно интересују, а има оних који се само повремено укључују, сходно својим могућностима. Учествовањем у уличним манифестацијама, показним вежбама, прес-конференцијама, трибинама, комерцијалним обукама из прве помоћи, као и обукама за нове возаче, акцијама добровољног данања крви, санитетским обезбеђивањима градских манифестација као и спортских догађаја, различитим едукацијама, па и оним физички „тежим“ пословима (као што су паковање и дистрибуција пакета за угрожено становништво), млади волонтери доказују да су снага и потпора крагујевачке хуманости.