Народна кухиња

Народна кухиња 2Програм Народних кухиња у Крагујевцу Црвени крст Крагујевца реализује од 1996. године, тада уз значајну подршку страних донатора, а од 2003. године уз финансијску подршку Града Крагујевца.

Програм Народне кухиње сада обухвата  дистрибуцију куваних оброка:

·      за 770 лица из 459 породицa,

·      оброци се дистрибуирају 6 дана у недељи (понедељак-субота)

·      један оброк чини пола векне хлеба и пола литра куваног варива (три пута недељно је оброк са месом и месним производима)

·      дистрибуција се врши на 6 пунктова у граду

Народна кухиња 1У структури корисника „Народне кухиње“ је:

·      383 деце до 18 година ,

·      232 породице су са троје и више деце (од тог броја је 29 деце је старости  до 1 године и  150 деце је узраста од 1 до 7 година)

·       177 лица је старије од 65 година.

Град Крагујевац опредељује новчана средства за функционисање овог програма, а Црвени крст Крагујевца од донатора обезбеђује додатне донације хране, воћа, слаткиша, напитака и других потребштина како би се унапредила исхрана угрожених лица.

Од јуна 2014. године, на иницијативу Министартсва за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, је у Крагујевцу започета пилот фаза пројекта „Прикупљање и дистрибуција вишкова хране“, који подразумева прикупљање вишкова хране од Студентског центра, Геронтолошког центра и Завода за збрињавање одраслих, а дристрибуција хране корисницима се врши у просторијама    Црвеног крста. Овај пројекат доприноси задовољењу минимума социјалне сигурности најгруженијим Крагујевчанима.

Како је пилот фаза оцењена као изузетно успешна, пројекат је настављен и сада обухвата дистрибуцију 70 оброка средом 100 оброка петком, сваке недеље.

Народна кухиња 3Народна кухиња 4